Poffertjes
Bakken

Zelf poffertjes bakken

Het standaard recept voor het zelf maken van poffertjes is vrij eenvoudig, je hebt de volgende ingrediŽnten nodig samen met een beslagkom en natuurlijk een poffertjespan:

  • 100 gram meel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 400 ml lauwwarme melk of water
  • 1 ei
  • 1 theelepels (5 gram) gedroogde gist of 20 gram verse gist
  • 0,5 theelepel zout
  • 50 gram gesmolten boter
  • 1 eetlepel stroop

Bereidingswijze

1. Bij gebruik van verse gist: los de gist op in een beetje melk. Gedroogde gist kun je direct door het meel mengen.
2. Doe het zout in een beslagkom. Zeef het meel in de beslagkom en maak een uitholling in het midden. Giet daar het melk/gistmengsel of strooi er de gedroogde gist in.
3. Roer vanuit het centrum beetje bij beetje alle melk erbij. Voeg op het einde ook het ei, boter en de stroop toe. Zorg dat alles goed gemengd is en zonder klonten.
4. Dek de beslagkom af met een schone theedoek en laat het mengsel 45 minuten op een warme plek rusten.
5. Zet de pan op hoog vuur laat hem gloeiend heet worden. Vet daarna de pan in met wat boter of ander vloeibaar vet, dit gaat makkelijk met een kwastje.
6. Giet dan een klein beetje beslag (tot ongeveer driekwart vol) in ieder rondje.
7. Draai het vuur nu middenhoog en bak de poffertjes totdat de bovenkant van het poffertje nog niet volledig gestold is in het midden. Ze laten dan makkelijk uit de pan los. Draai ze om en wacht totdat de andere kant ook goudbruin is.
8. Leg ze op een bordje en strooi poedersuiker over de poffertjes totdat ze volledig met een laagje suiker bedekt zijn, leg er een krul boter bovenop en giet eventueel kruislings wat stroop over de poffertjes.

De poffertjes direct serveren met een vorkje. Normaal gesproken worden poffertjes geserveerd met poedersuiker, boter en eventueel met stroop. Natuurlijk zijn er nog andere manieren om poffertjes te maken en zijn er verschillende recepten. Zo bestaan er poffertjes met bijv. krenten, noten of banaan.

Lekkerste recepten


Overige info & tips